Theo Nieveen Copy & Communicati
Vacatureteksten  | Contentwriter

Vacatureteksten. Hoe dan?

Eenheidsworst werkt niet.

Laten we er niet omheen draaien. De meeste vacatures worden gepresenteerd als een eenheidsworst. En vergeet daarbij niet: online vacatures worden allemaal in eenzelfde format gegoten, dus de enige manier 0m eruit te springen is met een tekst die opvalt.

Wat wil je?
• Je wilt gevonden worden (SEO)
• Je wilt opvallen en
• Je wilt gelezen worden
• Je wilt dat de juiste mensen (snel) reageren

Wat moet je daarvoor doen?

  • Begin met een originele benadering. Laten we om te beginnen afspreken dat we nooit meer beginnen met: Ben jij die … ? Zoek jij een … ? Wil jij … ? Stop alsjeblieft met die flauwe inwisselbare vragen. Jouw bedrijf is toch anders dan die van je concurrent? Laat dat dan ook merken. Begin liever met een reden waarom die vacature zo fantastisch is dat je wel MOET reageren. 
  • Wees origineel in de inhoud. De 9-5 mentaliteit, dynamisch, innovatief, passie, initiatiefrijk, flexibel, enz., het zijn allemaal containerbegrippen waarvan niemand de inhoud begrijpt. Daarmee ga je het verschil niet maken. 
  • Houd rekening met de lengte van zinnen en ‘moeilijke’ woorden. Bijna 25% van de mensen begrijpt een brief van de overheid niet.
  • Zorg voor een duidelijk en interessant aanbod. Geef altijd een salarisindicatie (van… tot…). De voornaamste reden om te willen wisselen van baan is vaak een salaris. En ‘marktconform’ is geen salaris.
  • Beperk je wensen (geen eisen) tot de essentie. In de regel is 5 wensen de max, daarna haken lezers alsnog af en ben je ze kwijt.
  • Vraag geen onmogelijke combinaties. Een recruiter is niet verantwoordelijk voor de interne communicatie en het intranet, en de opmaak van de vacatures, en het maken van video's.
  • Geef aan wat de mogelijkheden zijn. Doorgroeien en leren staan bij iedereen hoog op het lijstje.
  • Extra’s zijn leuk, maar een vrijmibo, een tafeltennistafel, een mobiel-van-de-zaak, een gezonde lunch, e.d. zijn niet onderscheidend. Vraag intern wat mensen als leuke extra ervaren.
  • Kies een passend medium. Het mag/moet soms net even anders. (Zie ook onderstaand blog.) 


Kortom
Doel is dat je opvalt in de rijen van de vacaturesites en dat je gevonden kunt worden op keywords. Laat weten wie je bent als bedrijf, waar je voor staat en wat jou écht onderscheidt van je concurrent. Daarmee maak je het verschil op de vacaturesites. Weten wie je bent is bepalend voor de tone of voice die je gebruikt in een vacaturetekst. Mag het een beetje brutaal? Of liever een wat conservatievere insteek? Lange zinnen? Moeilijke woorden? Wat past wél en wat past het niet? Het is allemaal afhankelijk van wat je wilt uitstralen en wie je zoekt. Daar kunnen we samen over nadenken en dan zorg ik voor een passende vacaturetekst.

Investering?

De eerste basistekst (inclusief intakegesprek en concurrentieanalyse) is € 500,=. Elke volgende tekst € 250,=Het aanpassen van een bestaande vacaturetekst €225,-. Een staffel is altijd bespreekbaar.  Bedenk daarbij dat een recruitmentfee   20% - 30% van een jaarsalaris bedraagt en je krijgt bij mij eigenlijk hetzelfde: een topkandidaat. 

De Vacatureknop-BLOGS-

Vacatures? Verkoop je bedrijf!

Als je Heineken heet, of Nike, of Tony’s Chocolonely, Patta, LINDA., of Endemol zul je waarschijnlijk weinig moeite hebben om goede mensen te vinden. Allemaal bedrijfsnamen die het niet alleen prima doen op een cv, maar ook op een feestje. Vrijwel iedereen heeft wel een idee en een goed gevoel bij die merken. Maar wat als je als bedrijf in een wat minder sexy hoek zit? 

De metaalsector bijvoorbeeld, transport, horeca, energie, schoonmaak, of zakelijke dienstverlening, om maar eens wat te noemen. Dan moet je er een stuk harder aan trekken, want de concurrentiestrijd om het juiste talent is dan moordend. Ieder bedrijf biedt uitdaging, een aantrekkelijk salaris, een gezonde lunch, een dynamisch (jong) team (kan ook met ouderen), gezellige borrels, ontplooiingsmogelijkheden, (extra) vakantiedagen, enz.. Het zijn hygiëne factoren, net als een goede website. Je zult gewoon ontzettend je best moeten doen om je als werkgever te onderscheiden binnen je concurrentieveld. Je moet je vacatures verkopen, je zult je banen moeten verkopen. Sterker nog: je moet je bedrijf verkopen. Je zult moeten laten zien wie je bent, waar je voor staat als bedrijf en ja, ook nog wat je te bieden hebt. Onbekend maakt onbemind en dat gaat ook op voor vacatures.

AIDA

Je bedrijf verkopen betekent zélf actie ondernemen, laten zien en vertellen wat je te bieden hebt (zelfs al zet je er een recruiter op), jezelf openstellen en kennismaken. Maak reclame voor je bedrijf en niet alleen voor de producten die je verkoopt. Laat zien wie je bent en waar je voor staat. Geef een seminar, geef les, zet je deuren open, deel informatie, maak iets mogelijk. Initiatieven waarmee je de -interest- en de -desire- funnel verkort en je vrijwel direct in de -action- fase belandt, omdat mensen je al kennen. Anything goes, zolang je authenticiteit maar voorop blijft staan. Geen opgepoetste werkelijkheid of je mooier voordoen dan je bent, daarmee gooi je je eigen glazen in. Bijkomend voordeel is dat de kans op een mismatch tussen werkgever en werknemer zo wordt verkleind en dat scheelt tijd, geld en teleurstelling bij beide partijen (maakt de kans op succes groter). Het geeft ook mooi de gelegenheid om jezelf, als merk, nog eens tegen het licht te houden.

Forced exposure

Zorg er dus voor dat je als bedrijf met regelmaat zichtbaar bent in de plaats of provincie waar jouw grootste werknemer potentieel zit. Presenteer jezelf, zorg dat je relevant aanwezig bent via social media, maar bijvoorbeeld ook live (events) of via OOH op een billboard, een abri, of misschien zelfs met een radiocommercial. Daarmee bereik je ook mogelijke influencers (denk aan ouders, familie en vrienden). Onverwacht aanwezig zijn op onverwachte momenten en onverwachte plaatsen. In een wereld waarin het informatie-aanbod wordt gereguleerd via een interessebutton kan het geen kwaad om wat forced exposure in te zetten om een plekje te veroveren in het hoofd en hart van mensen. Bijna niemand weet hoe het écht is om bij Nike te werken of op de redactie van LINDA., maar het gevoel klopt. En juist dat is precies wat je als werkgever wilt bereiken: een goed gevoel bij jouw bedrijf. Zorg dus dat je employer branding op orde is en je er een plan van aanpak voor hebt. Als meer wilt weten over de mogelijkheden voor jouw bedrijf, of hulp nodig bij het neerzetten van jouw bedrijf als goede werkgever, mail me dan je vraag/vragen.

Theo Nieveen Copy & Communicatie

Praat Nederlands met me

Communicatie is vooral rekening houden met anderen, je kunnen en willen verplaatsen in anderen. In de mensen die niet in jouw wereld zitten en soms alleen maar horen wat ze willen horen.  

Nieuwe Corona-regels, aangepaste regels en veranderingen volgen elkaar op en alles vergt een eenduidige, heldere, uitleg. Want bij iedere maatregel is er wel weer iemand die een uitzondering op de regel weet te bedenken, of -geheel terecht- de onlogica van een regel aan de kaak stelt. De -Ja maar...- benadering. Een onverwoestbare Nederlandse karaktereigenschap, die ons, als ondernemers, ver heeft gebracht als het gaat om innovatieve technologie en wetenschap. Diezelfde eigenschap leidt echter niet altijd tot de juiste respons, of een vlotte actie als het echt nodig is. Bij een brandalarm is er altijd wel een clubje mensen die eerst vraagt of het een oefening is, i.p.v. dat ze direct naar de nooduitgang lopen.  

Begrijpelijke taal 

Wat opvalt bij het informeren en daarmee communiceren, is dat het lang niet iedereen gegeven is om iets begrijpelijk te vertellen of te schrijven. Je hoeft niet laaggeletterd te zijn om sommige woordvoerders die het nieuws halen, niet of nauwelijks te kunnen volgen. Mensen die zich in hun woordkeuze vooral richten op hun collega's, managers en ´peers´, en daarbij vergeten dat de rest van Nederland (aan wie de boodschap gericht is) er uiteindelijk weinig van begrijpt. Terwijl die woordvoerders toch iets belangrijks te melden hebben.  

Zo werd de ´Cohortafdeling*´ geïntroduceerd met een vanzelfsprekendheid alsof het om het laatste album van Asterix & Obelix ging. Iedereen binnen de muren van een ziekenhuis weet bij -cohortafdeling- direct waar het om gaat, daarbuiten wordt dat een stuk minder. Of wat dacht je van het woord 'mitigeren´**? Gebracht met de nonchalance van -1.5 meter afstand houden-. Bij zo'n woord denk je nog even, dat dat misschien het overbrengen van patiënten van de ene stad naar de andere is. Een soort van migreren met een medische indicatie. En geef toe, het had gekund, maar hier liet ik duidelijk m'n fantasie te veel de vrije loop.  

Het gebruik van vakjargon en taalgebruik van collega's-onder-elkaar is niet vreemd en valt niemand echt te verwijten. Je hebt dan hooguit een presentator of een redacteur nodig die de woorden verduidelijkt, zodat de boodschap niet verloren gaat of mensen afhaken.    

Helder Communiceren 

Communicatie is vooral rekening houden met anderen, je kunnen en willen verplaatsen in anderen. In de mensen die niet in jouw wereld zitten en soms alleen maar horen wat ze willen horen. Een boodschap helder overbrengen betekent je woorden zorgvuldig afwegen en nadenken over wat je zegt, of op papier zet. Dat geldt voor interne communicatie net zo goed als voor externe communicatie. Ook in geschreven tekst is het gebruik van moeilijke woorden, lange zinnen, vakjargon en ingewikkelde zinsconstructies niet bevorderlijk voor het overbrengen van je boodschap. En om te voorkomen dat mensen afhaken en je boodschap niet helemaal lezen, of je woorden worden gewoon niet begrijpen is het handig om er een derde naar te laten kijken. Iemand die jouw tekst als buitenstaander leest en die tekst onbevangen kan bewerken. Die ervoor zorgt dat zinnen lekker lopen, je verhaal lekker leest en er in begrijpelijke taal wordt gecommuniceerd. Kortom, iemand die zorgt dat je boodschap duidelijk naar voren komt en door iedereen begrepen wordt. Daarvoor mail je mij, want daar wil ik jou als MKB-er of zelfstandig ondernemer graag bij helpen. En dat doe ik tegen een aantrekkelijk tarief. theo.nieveen@gmail.com of via: https://theonieveencopyencommunicatie.nl/ 


*) Cohortafdeling: meerdere besmette patiënten op een verpleegafdeling worden bij elkaar op een kamer gelegd. 

**) Mitigeren: verzachten, matigen, verlichten. 

Theo Nieveen Copy & Communicatie 


 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
LinkedIn